dissabte, 19 de novembre del 2016

Eco i Narcís

Eco i Narcís, la història d'un amor no correspost. Ovidi ens la conta a la seva obra Metamorfosis i són moltes les obres pictòriques que la representen.

Aquesta setmana indagarem en el vocabulari actual que ens recorda el mite i buscarem alguna obra relacionada, de la qual caldrà dir títol, època i autor.

Aquí us deixo un vídeo.


9 comentaris:

  1. Moltes vegades, després d’haver escoltat o llegit un mite, ens adonem que aquest té relació amb paraules, expressions, anuncis, cançons, quadres, estrelles, planetes... de l’actualitat. L’ impressionant llegat de la cultura grecollatina que representa la mitologia clàssica és avui en dia absolutament vigent i el seu influx arriba a tots el àmbits de la cultura contemporània.
    Una vegada visualitzat el vídeo del mite “Eco i Narcís” he pogut relacionar la paraula narcisisme amb el mite. El narcisisme és l'amor excessiu cap a un mateix, que fa que l'orgull cegui la valoració real i menyspreï els altres. Ha estat catalogat com una malaltia mental tot i que, en poca proporció, és un tret de la personalitat de tots els individus. Aleshores, el nom ve de Narcís, com hem pogut observar al vídeo, un jove bellíssim que es va enamorar del seu propi reflex.
    La paraula ecolàlia també està relacionada amb el mite ja esmentat. En medicina, ecolàlia és una pertorbació del llenguatge en la que el subjecte repeteix involuntàriament una paraula o una frase que acaba de pronunciar una altra persona en la seva presència, a mode d’eco.
    A més a més, s’han creat moltes obres d’art relacionades també amb el mite d’Eco i Narcís un exemple és el quadre que apareix al link del final del paràgraf. El títol del quadre és “Eco i Narcís” de l’artista prerafaelita, John William Waterhouse, el qual el va pintar al 1903. Al quadre es pot observar com Narcís es contempla a si mateix a les aigües cristal•lines i s’enamora del seu propi reflex i com Eco el mira apassionadament ja que està enamorada d’ell però ell no li correspon perquè viu embadalit amb la seva pròpia imatge.
    http://artsdot.com/Art.nsf/O/8BWTG7/$File/John-William-Waterhouse-Echo-and-Narcissus.JPG
    Aquests exemples són un testimoni de la inqüestionable vigència del llegat de la cultura grecollatina de la qual és hereva la cultura occidental.

    ResponElimina
  2. És un mite molt tràgic i trist, i com gran part dels mites tenim moltes referències a l'art.

    Aquí vos deixo un exemple:

    Eco y Narciso, 1903 de John William Waterhouse
    En aquest quadre es veu el moment en el qual Narcís veu el seu reflexe en el riu.
    http://www.jwwaterhouse.com/paintings/large/waterhouse_echo_and_narcissus.jpg

    A més a més, aquest mite també ha donat nom a una síndrome anomenada síndorme del narcís, que és atribuït a les persones que es creuen més belles que les altres.

    ResponElimina
  3. Del mite Eco i Narcís podem trobar paraules derivades que actualment es troben en la nostra llengua, com per exemple:
    -Eco:Repetició d’un so produïda per la reflexió de les ones sonores.
    -De Narcís deriva narcisisme:Amor excessiu cap a un mateix.
    El mite d'Eco i Narcís també el podem trobar en el quadre 'Narciso' de Jan Cossiers que fou pintat entre el 1636-1638.
    Enllaç de la imatge: https://www.museodelprado.es/coleccion/obra-de-arte/narciso/edba34ac-e145-4a3b-a201-c5b3e6a10aae

    ResponElimina
  4. http://www.guiainfantil.com/articulos/ocio/cuentos-infantiles/narciso-el-vanidoso-y-su-eco-leyenda-corta-para-ninos/
    És una adaptació del mite de Narcís i Eco per a nens petits titulada "Narciso el vanidoso y su Eco. Leyenda corta para niños", escrita per Laura Vélez, època actual.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies per la teva aportació. Només t'ha faltat trobar alguna paraula actual relacionada amb el mite.

      Elimina
  5. ohh m'ha agradat molt la història *-* ara entenc allò de ser narcisista. 
    He cercat una imatge d'un quadre molt famós, pintada per un pintor Català anomenat Salvador Dalì i aquesta obra està realitzada en 1937.
    Esper que vos agradi :)
    http://www.quedeflores.com/blog/wp-content/uploads/2011/11/3salvador-dali-metamorphosis-of-narcissus.jpg

    ResponElimina