dissabte, 12 de novembre del 2016

Faetont

En breu ens acostarem a la lectura de textos sobre mitologia, els de 2n amb Les Metamorfosis d'Ovidi, els de 4t amb la versió adaptada Mitos del mundo clásico de Rosa Navarro. Fins aleshores anirem descobrint alguns mites  a través de les múltiples creacions artístiques que aquestes històries han inspirat.
Ahí va la primera en forma de vinyeta humorística, creada pel genial Quino. S'admeten comentaris.


4 comentaris:

  1. Una vegada llegida aquesta vinyeta humorística ens adonem que apareix un personatge anomenat “Faetón” Faetont en Català. Però... si no sabem res de mitologia... no sabrem qui és aquest personatge. Així que per si un cas us trobeu en aquesta situació, us resoldré aquest dubte! Aquí us explico el mite grosso modo (per favor mai digueu/escriviu A grosso modo, ja us explicaré el per què en un altre comentari :p)
    Faetont, fill del sol, havia estat criat per la seva mare sense que aquesta li hagués dit qui era el seu pare. Quan va ser adolescent, la seva mare li ho revelar i el jove va voler un senyal que indiqués que era fill del Sol, ja que els seus amics (entre ells Èpaf, rei d'Egipte) ho posaven en dubte. El seu pare, després de pensar-ho molt, va fer el jurament solemne que així seria, i el jove li demanà que el deixés conduir per un dia el carro del sol. El déu Helios no el va poder dissuadir, i així hagué de permetre que l'endemà al matí Faetont conduís el seu carro, fent-li abans multitud de recomanacions i indicacions. Però, quan els cavalls s'adonaren que no duien l'auriga habitual, es van desbocar i sortiren de la ruta, i el jove no sabia com dominar-los. Els tombs de l'astre amunt i avall van causar grans trasbalsos al cel i a la terra, Faetont es va deixar portar pel pànic i va perdre el control dels cavalls blancs que tiraven del carro. Primer va girar massa alt, de manera que la terra es va refredar. Després va baixar massa, i la vegetació es va assecar i es va cremar. Faetont va convertir accidentalment en desert la major part d'Àfrica, cremant la pell dels etíops fins a tornar-la negra. Finalment Zeus va fulminar Faetont amb els seus llamps abans que quedés destruït tot l'univers. Algunes conseqüències d'aquest viatge són la diversitat de temperatures i vegetació terrestres.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Quantes coses ens explica la mitologia! Gràcies Gal·la!

      Elimina
  2. EL MITE DE FAETÓ
    Febus, déu del sol, era l'encarregat de donar llum i calor a la Terra a través del seu carro tirat per cavalls que només obeïen al seu amo.

     Faetó era el seu fill i de la seva esposa Climene. Febus no podia aturar-se ni per fer una carícia al seu fill. Això feia pena a Faetó, perquè els homes ho ridiculitzaven quan afirmava de qui era realment fill. Creien que l'ésser fill d'Apol·lo era una mentida.

    Faetó va voler demostrar al món que ell era fill del déu del sol. El jove va demanar al seu pare que li concedís un desig per confirmar que es tractava del seu pare de veritat. Febus va acceptar i aquest li va demanar que li deixés guiar el seu carro celestial. va intentar dissuadir-de tal acció, però davant la capritxosa insistència del seu fill i de la promesa feta, no va tenir més remei que acceptar.
     
    Febus li va donar instruccions molt concretes i exigents perquè no provoqués un cataclisme mundial: Havia de mantenir amb força les brides tot el dia, no mirar a terra i mantenir la distància adequada respecte a la Terra.

    A poc a poc Faetó, va començar a ser prepotent, es va despistar atalaiant la meravella del seu pas per les altures i imaginant les enveges dels altres. Els cavalls van aprofitar la distracció per desbocar-se. Això va originar un caos al planeta, ja que el carro es va aproximar massa a ell i va cremar cultius, llogarets, camps ... Aquestes flames van arribar al cel.

    Gea, la mare terra, li va demanar a Zeus que remeiés tant dolor. Aquest va descobrir que no era Febus el pilot i el va fulminar amb un llamp.

    He trobat un video al YouTube explicant el mite de Faetón.
    https://www.youtube.com/watch?v=A9PqSd9cGqU

    ResponElimina
    Respostes
    1. Un vídeo molt divertit (amb alguna incorreció gramatical). Gràcies Brisa!

      Elimina