dilluns, 28 de novembre del 2016

L'endevines?

Aquesta setmana toca identificar el mite representat al quadre de Peter Paul Rubens. 

Una pista: ell és fill d'aquell que els grecs consideraven benefactor de la humanitat.


3 comentaris:

  1. Aquest quadre del pintor Peter Paul Rubens representa el mite de Deucalió i Pirra. El pintor il•lustra el moment en que Deucalió i Pirra llancen pedres de les que sorgiran homes i dones.
    Ara que ja sabeu quin mite es representa en el quadre us podeu plantejar una altra pregunta; què diu i explica aquest mite?. Per tant, us deixo una petita explicació per a resoldre possibles dubtes.
    Quan Zeus va decidir posar fi a l'Edat de bronze amb el gran diluvi, Deucalió, per consell de Prometeu, va construir una arca i, disposant dins d'ella el necessari, es va embarcar en companyia de Pirra, relat similar al de l'bíblic Noè. Zeus va fer caure des del cel una copiosa pluja i va inundar la major part de l'Hèl•lade, de manera que perissin tots els homes, excepte uns pocs que es van refugiar en els cims de les muntanyes pròximes.
    Després de nou dies i altres tantes nits navegant la parella va tornar a terra ferma i Deucalió va decidir consultar l'oracle de Delfos, assistida per Temis, sobre com repoblar la terra. Se li va dir que llancés els ossos de la seva mare per sobre de la seva espatlla. Deucalió i Pirra van entendre que "la seva mare" era Gea, la mare de totes els éssers vius, i que els "ossos" eren les roques. Així que van tirar pedres per sobre de les seves espatlles(allò que el pintor il•lustra a la seva obra) i aquestes es van convertir en persones: les de Pirra en dones i les de Deucalió en homes.

    ResponElimina
  2. En la època de l’Edat de Bronze, Zeus odiava als homes perquè empraven el metall per a construir armes i utilitzar-les per a la guerra. Llavors va fer un gran diluvi per matar-los; encara que solament va salvar només a un home I la seva esposa, Deucalió i Pirra. El tità Prometeu va aconsellar-lis construir un "arca" per a poder sobreviure.
    Durant nou dies i nou nits van estar flotant en les aigües del diluvi, fins que van arribar a les muntanyes de Tesalia. Quan les aigües es van retirar, van desembarcar i es van dirigir a l'oracle de Temis per a consultar com havíen de repoblar la terra. Aquest els va indicar que llancessin els ossos, de la seva mare, és a dir, les pedres de la mare de la terra, Gea, per sobre dels seus muscles, sense tornar la vista enrere. Doncs les pedres que tirava Deucalió sortíen homes, i de les que tirava na Pirra sotíen dones.

    ResponElimina
  3. Aquest quadre, anomenat Deucalió i Pirra lo podem trobar en el museu del Prat (Madrid).
    Aquest quadre representa el moment en el que Deucalion i Pirra,fills de Prometeu , llancen pedres cap a enrera i així sorgien els homes.

    Però el mite narra que quan Zeus va decidir destruir la raça humana amb un diluvi com a càstig pels seus crims, Prometeu va aconsellar al seu fill que construís una gran arca per a ell i la seva esposa i l'omplís de provisions.
    L'arca va navegar durant nou dies per damunt la terra inundada, fins que va arribar al mont Parnàs, que sobresortia de les aigües del diluvi. Un cop va parar de ploure, Deucalió i Pirra van desembarcar i van anar a consultar l'oracle per saber com trobar altres persones. L'oracle els va respondre que llancessin els ossos de la seva mare.
    Desconcertats en un primer moment per las resposta, finalment van arribar a la conclusió que amb "mare" l'oracle es referia a la Mare Terra i els seus ossos a les pedres. Així és que Deucalió i Pirra es van posar a llançar pedres i, efectivament, les pedres llançades per Deucalió esdeveninen homes, alhora que les llançades per Pirra esdevenien dones.

    ResponElimina